Tätä tehtävää varten minun tuli etsiä tietoja itsestäni internetistä sekä pohtia, ovatko tiedot mielestäni oikeita. Käsittelen myös sitä, kuinka voisin itse vaikuttaa internetissä oleviin tietoihini ja onko tietoja mahdollista poistaa verkosta. Lisäksi kerron mietteitäni digitaalisen identiteetin muodostumisesta yleisellä tasolla.

Ensimmäisenä hakusivulle tulevat tiedot käsittelevät Facebook- ja Instagram-profiileitani. Tämän lisäksi sivulta löytyy linkki sovellukseen, jonka kautta on mahdollista päästä tarkastelemaan yhteystietojani. Minusta ei löydy paljoakaan tietoa Googlesta, vaan ainoat tiedot ja sivustot liittyvät oikeastaan itse luomiini sosiaalisen median profiileihin. Kuvahaun tuloksista paljastuu itsestäni lisäämiä kuvia sosiaaliseen mediaan, kuten Instagramiin.

Vaikuttaisi siltä, että internetin tiedot minusta pitävät paikkansa ja ovat oikeita. Suurin syy tähän on varmasti se, että tiedot ovat pääasiassa minun itseni luomia. Ainoat tiedot ja kuvat joita en ollut itse lisännyt, olivat edellisten oppilaitosteni verkkosivuilta. Näillä verkkosivuilla oli mainintoja minusta sekä pari valokuvaa.

Koen, että aina ei ole mahdollista vaikuttaa siihen, minkälaista sisältöä minusta lisätään sosiaaliseen mediaan. Jokaisella on oikeus ottaa valokuvia julkisilla paikoilla, ja nämä kuvat saattavat päätyä sosiaaliseen mediaan ilman erillistä lupaa. Usein kuitenkin kuvien ja tietojen julkaisemiseen tarvitaan erillinen lupa, eivätkä esimerkiksi oppilaitokset voi julkaista oppilaistaan sisältöä verkkoon ilman näiden suostumusta.

Jokainen voi kuitenkin itse vaikuttaa siihen, minkälaista sisältöä itsestään haluaa jakaa julkisuuteen. Onkin hyvä miettiä kahteen kertaan, mitä julkaisee. Kuvia, videoita ja tekstejä saattaa olla hyvin vaikeaa poistaa enää jälkeenpäin. Poistaminen on kyllä yleensä mahdollista, mutta silti sisältö saattaa jäädä joihinkin tietoihin ja sivustoille. Huomioitavaa on myös se, että vaikka itse olisi poistanut sisällön, joku muu henkilö on saattanut ehtiä tallentaa sisällön omalle puhelimelleen tai tietokoneelleen.

MIelestäni sosiaalinen media ja muut internet-yhteisöt ovat luoneet ihmisille mahdollisuuden muodostaa digitaalisen identiteetin juuri haluamallaan tavalla. Median välityksellä on helppoa jakaa myös valheellista tietoa itsestään sekä muokata kuvia ja videoita mieleisikseen. Myös erilaiset identiteettivarkaudet ja tietojen kaappaukset ovat varmasti muuttuneet helpommiksi sosiaalisen median yleistymisen myötä. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää kehittää omaa medialukutaitoaan ja kriittistä ajatteluaan liittyen digitaaliseen identiteettiin sekä sosiaalisen mediaan käyttöön myös yleisellä tasolla.

Tässä tehtävässä tuotiin esille yhtenä näkökulmana se, mitä ajatuksia herättää jos julkisuudesta tutun henkilön tiedot puuttuvat sosiaalisesta mediasta. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että jokaisella (myös julkisuuden henkilöllä) on oikeus valita, haluaako jakaa tietojaan somessa. On myös yksilön oikeus päättää, kuinka paljon haluaa itsestään ja toiminnastaan kertoa julkisuuteen. En siis itse pidä mitenkään outona sitä, jos julkisuudesta tutun henkilön tietoja puuttuisi sosiaalisen median sovelluksista. Ymmärrän oikeastaan hyvin, mikäli joku ei halua julkistaa omia tietojaan. Olen tätä mieltä erityisesti siitä syystä, että sosiaalisessa mediassa tietojen joutuminen vääriin käsiin on ihan mahdollista. Myös tietojen hyödyntäminen ja väärinkäyttö muodostuu tällöin riskiksi.

Tietysti tietojen löytyminen sosiaalisesta mediasta voi antaa julkisuuden henkilöstä avoimen ja rehellisen kuvan. Sosiaalisen median käyttö ja tietojen jakaminen on varmasti poliitikoille, yritysjohtajille ja organisaatioille tehokas tapa saada lisää julkisuutta osakseen, minkä vuoksi tietojen jakaminen sosiaalisessa mediassa on perusteltua. Toisaalta tietojen julkaisemisessa on aina omat riskinsä, joten ymmärrettävää on myös se, mikäli joku haluaa pidättäytyä tietojensa julkaisemisesta.