Tutustuin tehtävää varten Eilakaislan sosiaalisen median pelisääntöihin / käyttöohjeisiin. Eilakaisla on henkilöstöpalvelualan yritys, joka tarjoaa henkilöstövuokrausta sekä palveluita suorarekrytointiin, uudelleensijoituskoulutukseen ja konsultointiin liittyviin tarpeisiin. Valitsin tarkastelun kohteeksi juuri Eilakaislan sosiaalisen median pelisäännöt, sillä säännöt olivat tarkkaan laaditut ja selkeät. Näin ollen myös niiden sisäistäminen ja noudattaminen on varmasti luontevaa sekä helppoa.

Pelisäännöistä ilmenee keskeisesti työntekijän vastuu sosiaalisen median käyttäjänä: usein työntekijä käyttää sosiaalista mediaa henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa, mutta tämän lisäksi on erityisen tärkeää muistaa, että työntekijä edustaa sosiaalisessa mediassa myös työnantajaansa. Vastuu sosiaalisen median käytöstä on pelisääntöjen mukaan sekä käyttäjällä että työnantajalla.

Oleellisin viesti Eilakaislan sosiaalisen median pelisäännöissä on, että sosiaalisen median profiilit kannattaa aina luoda siten, että käyttäjästä saa niiden kautta totuudenmukaisen ja oikeellisen mielikuvan - sekä sosiaalisen median käyttäjänä että työntekijänä. Pelisäännöt muistuttavat, että mielikuvat ovat vahvimpia vaikuttajia monessakin asiassa. Tämän vuoksi tulisi miettiä erityisen tarkasti sitä, minkälaista sisältöä sosiaaliseen mediaan julkaisee.

Mielestäni sosiaalisen median pelisäännöt tulisi aina laatia mahdollisimman tarkkaan ja harkitusti, huomioiden kaikki mahdolliset näkökulmat. Niiden laatimisessa tulisi olla mukana sellainen asiantuntija, joka tuntee sosiaalisen median mahdollisimman perusteellisesti ja osaa arvioida, mitkä seikat sosiaalisen median käytössä tulisi huomioida erityisen tarkasti. Asiantuntijan osallistuminen pelisääntöjen laatimiseen mahdollistaa sen, että kaikki mahdolliset seikat pystytään ottamaan huomioon sääntöjen ja ohjeistusten luomisessa.

Ihannetilanne olisi mielestäni se, että kaikki työyhteisön jäsenet olisivat yhteisesti mukana laatimassa sosiaaliseen mediaan liittyviä pelisääntöjä. Näin ollen yhdessä laadittujen sääntöjen ja hyvien käytäntöjen noudattaminen olisi luontevaa ja kaikilla työyhteisön jäsenillä hyvin tiedossa. Pelisääntöjen laatiminen yhdessä työyhteisön kesken tukisi varmasti myös osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.